Ulricehamns kommun

Prångens Camping                                        hemsida     e-mail

523 25 Ulricehamn

Tel: 0321-100 01

Skottek Camping & Stugby                              hemsida     e-mail

Gamla Marbäcksvägen

523 90 Ulricehamn

Tel: 0321-131 84

Årås Kvarn & Vandrarhem                              hemsida + kontakt

Kölingared

565 93 Mullsjö

Tel: 0515-911 51

 

 

Här följer några tips på trevliga utflykter.

Turistbyrån tipsar

Cykla i Ulricehamn på bilfria och asfalterade banvallar!

Att cykla längs de asfalterade banvallarna eller utefter de natursköna småvägarna i bygden runt Ulricehamn har blivit en mycket populär semesteraktivitet. En cykelsemester i Ulricehamn kan innehålla en långtur med tjejgänget eller en kortare tur med familjen. I år erbjuds fem paket med varierande upplevelser, alltifrån vackra sjönära utsiktsplatser till medeltida borgar.
Varje cykelpaket kan med fördel kombineras med en extra övernattning. Passa på att utnyttja den service som finns på vissa boendeanläggningar såsom kvällsmat, massage, fotvård, utebadkar, fiskekort etc. Fråga efter pris vid bokningstillfället. Samtliga turer bokas av Ulricehamns Turistbyrå.

Shopping i Gällstad
Sveriges Trikåcentrum!
I Gällstadbygden har det sedan flera decennier tillbaka stickats textilvaror av bästa kvalité, men fingertoppskänslan när det gäller att behandla garner och att sticka fina plagg går mycket längre tillbaka än så. Gällstad ligger nära Ulricehamn och Borås. Förr i världen var detta gränstrakter mellan Danmark och Sverige och många av våra förfäder hade en utpräglad känsla för handel. De reste land och rike runt och fick passera tullgränser med bl.a. garner, tyger stickade strumpor och vantar. Dessa gårdfarihandlare kom att kallas för ”Knallar”.
Med tiden blev Gällstad känt för sitt textil- och konfektionskunnande och centrum för fabriksstickade plagg när elektriciteten slog igenom på allvar. Vår hemtrakt är för modet och textilindustrin vad Glasriket är för Småland. Man kan säga att Gällstad är motsvarigheten till Kosta, d.v.s. en by som innebär en kvalitetsstämpel i sig och väl värd ett besök.

Handel i Gällstad.
Allteftersom stickeriverksamheterna har vuxit, så har man fått ett ökat överskott från produktionen. Överskottet säljs ut i så kallade fabriksförsäljningar runt om i bygden. Gemensamt för alla fabriksförsäljningarna är idén att sälja ut lagervaror och andrasortering till kraftigt reducerade priser. Det garanterar att du alltid gör en bra affär när du besöker Gällstad. Under åren har det skett en etablering av fler butiker med varierat utbud. Nu kan du även handla inredningsartiklar, möbler, skor och andra accessoarer. Öppettiderna har utökats och man kan numera handla veckans alla dagar. Gör ett besök på gallstad.nu så hittar ni alla öppettider, kartor, extraerbjudanden mm. Välkomna!

Kulturvägen Ekomuseum Västergötland
Ekomuseum Västergötland inrymmer inte mindre än ett 60-tal olika besöksmål alla med anknytning till temat Jordbruksbygd i 6000 år, från Åsle i norr till Tranemo i söder. Kulturvägen Ekomuseum Västergötland är samlingsnamnet för ett stort antal sevärdheter i området mellan Falköping och Tranemo. Med ekomuseet vill vi ge besökaren en så fullständig bild som möjligt av en landsbygd, där jordbruket varit en dominerande verksamhet. På den norra delen av Falbygden är jordbruket även idag en viktig näring, men redan för 6000 år sedan började människorna att odla upp marken. Många är de spår som lämnats i jorden och påminner oss idag om den tiden då människorna med enkla medel brukade jorden och var helt beroende av goda skördar för att överleva.
Den södra delen - Ätradalen har alltid varit en betydelsefull kommunikationsväg upp emot de inre delarna av Sverige. Ätrans dalgång kantas av gamla ridvägar, ett tydligtspår av en ridväg/hålväg kan vi se i Timmele bakom det gamla färgeriet. Boplatser, fornåkrar och gravfält kan också ses efter vägen. Landskapet i söder visar upp en enastående natur med otaliga naturreservat och även ett småskaligt jordbruk som varsamt har kombinerats med kulturlandskapet.

Här finns också gott om gårdsbutiker som tillverkar och säljer sina egna produkter som tex. getostar, kryddor, köttprodukter, bärprodukter, ostkakor mm. Mer information finner ni på
För mer information kontakta Ulricehamns Turistbyrå
tel: 0321-59 59 59
Välkomna att besöka ett museum som berättar i landskapet.

Gårdarna runt sjön!

Genom sin romanserie Gårdarna runt sjön, har Birgit Sparre gjort Ulricehamnsbygden känd – inte enbart i Sverige utan också i våra grannländer. De romantiska skildringarna utspelar sig i trakten kring Åsunden där man ända in på 40 talet ägnade sig åt gammaldags herrgårdsliv. Ta bilen eller cykeln och gör en utflykt runt sjön Åsunden. Besök Torpa Stenhus som har öppet under sommarmånaderna varje år för allmänheten med nya utställningar som knyter an till historien. Man kan också handla i hantverksbutiken och äta lunch eller bara ta sig en fika på kaféet. Hofsnäs är också väl värt ett besök, ett underbart badställe med gott om plats för hela familjen. Man kan också här ta sig en koppkaffe och avnjuta något gott bakverk till. Besök även här den mysiga lilla hantverksboden och låt er inspireras.

Njut av en intressant guidning i Birgit Th Sparres fotspår. Här beskrivs livet på gårdarna kring sjön Åsunden. Birgit Th Sparres liv har fängslat många och här kan besökaren själv uppleva en del av det romantiska och mytomspunns herrgårdslivet.
Birgit Th Sparre föddes 1903, och växte upp i en vacker herrgårds-miljö på Sjöred vid sjön Åsunden. Livet på gårdarna blev en rik inspirationskälla till hennes rika författargärning. Än idag minns många läsare hennes romanfigurer och de vackra miljöerna.
Torpa Stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade medeltidshus. Gustav Vasa fann sin tredje hustru Katarina Stenbock här. Torpa visas under sommarhalvåret och vid jultid. Konsthantverk, café, kulturevenemang. Torpaspelen. Julmarknad.


Åsundsholms Herrgård uppfördes av Birgits mor på 1920-talet. Högst upp under taket hade Birgit sin författarlya. Idag drivs gården som restaurang och konferensanläggning, och inrymmer en liten minnesutställning.


Källebacka räknas som en av gårdarna runt Åsunden även om den inte nämns i Sparres romaner. Säteriet har anor från 1600-talet, och förutom det vackra boningshuset beses också det berömda 7-mannadasset!


Hofsnäs är som gård en av de äldsta i trakten, men dagens
huvudbyggnad uppfördes 1924 efter en brand. Idag drivs här
café och lunchrestaurang. Hantverksförsäljning i Gammelgården.


Sjöred, böckernas Stjärnö, är Birgit Th Sparres barndomshem. Den vackra huvudbyggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet. Sjöred kan ev besökas i samband med måltider på Åsundsholm.


Brunnsnäs Säteri ligger vid Åsundens norra spets. Här bodde Birgit Th Sparre i en vacker flygel under sina sista levnadsår.

Kallbadhuset
Kallbadhuset i Ulricehamn är ett relativt nybyggt "badhus", men ändå ingen ny företeelse i Ulricehamn. Redan 1871 hade vi ett kallbadhus i sjön och Ulricehamn var under många år en känd kur- och rekreationsort. Nu kan Ni också få lite rekreation och en stunds avkoppling genom att boka ett Kallbadhuspaket. Ulricehamns kallbadhus ligger bedårande vackert
100 meter ut i Åsunden, vid den centrala strandpromenaden och här finner ni också Restaurangen Mat & Vin

Rederi Åsunden M/S Sylvia
Att se Ulricehamn och sjön Åsundens omgivningar från sjösidan är en mycket trevlig upplevelse. Med passagerarbåten M/S Sylvia tar man sig på ett rofyllt och avkopplande sätt från Ulricehamn i norr, söderut på Åsunden och vidare ut på Yttre Åsunden mot Torpa och Hofsnäs. Under färden kan man avnjuta fika och smörgåsar med kaffe, öl eller vin samt smårätter mot beställning.


 

 

 

 Ale |Alingsås Bengtsfors | Bollebygd_ _ Borås| Dals-Ed Färgelanda| Herrljunga_ Lerum | Lilla Edet | Mark Mellerud | Svenljunga Tranemo |Trollhättan Ulricehamn Vårgårda Vänersborg | Åmål